У НОРВЕГІЇ турист знайшов піктограми бронзового століття
 Турист Тормод Ф'єдл виявив у Норвегії піктограми бронзового віку. Він помітив незвичайні кольори на скелі поряд із місцем, куди його родина вибралася для відпочинку. За допомогою фільтрів на камері смартфона, Ф'єдл зміг виділити різні відтінки кольорів. В результаті він розглянув зображення човна з веслярами, тварини та кількох людських постатей.
 Піктограми знайшли в Естфольді – одному із найдавніших регіонів Норвегії. Тут було знайдено більшість петрогліфів, піктограм та курганів.
Ф'єлд зв'язався з місцевою владою та археологом Йоне Кіле-Весіком (фахівцем з наскального мистецтва), після цього для дослідження знахідки вирушили фахівці з Норвезького інституту досліджень культурної спадщини (NIKU).
 
 В результаті команда з NIKU підтвердила відкриття та заявила, що знахідка датується бронзовим віком. За словами Яна Магне Гьєрде з NIKU, це одна з найраніших пам'яток наскального мистецтва в цій частині країни.
 Бронзовий вік в Скандинавії почався невдовзі після 2000 року до нашої ери з появою та використанням бронзових інструментів. Після цього було систематичне впровадження технології обробки бронзи близько 1750 року до нашої ери.
 Археологи зізнаються, що виявлені піктограми можуть здатися сформованими природними пігментами. Але на скелі зібрано так багато збігів, що вони не можуть бути просто збігами. Через історичну важливість точне місцезнаходження тримається в секреті, і NIKU заявляє лише, що це місце знаходиться в муніципалітеті Мосс. Така таємність пов'язана з тим, що пігменти, які використовуються для піктограм, легко пошкодити, і навіть людського дотику достатньо, щоб завдати їм непоправної шкоди. Подорожувальники та туристи не завжди дотримуються відповідних правил. Вибираючи автобусні тури по Європі туристи мають змогу відвідати цікаві місця.
 Раніше вчені, які вивчали сільську місцевість неподалік муніципалітету Танум у провінції Бохуслен вздовж західного узбережжя Швеції, виявили близько 40 петрогліфів, які були вирізані на поверхні скелі. Вік знахідки оцінюється у 2700 років.